fbpx

Ko sve sme da se bavi antiage medicinom?


Iako ste hijaluron filere, botoks, mezoterapiju i razne druge procedure estetske antiage medicine mogli da nađete u ponudi zdravstvenih ustanova, poliklinika, lekarskih i stomatoloških ordinacija raznih specijalnosti, pa čak i kozmetičkih salona (!), prema zakonu Republike Srbije ove zahvate smeju su da izvode samo:

 • Specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, ili
 • Specijalisti dermatologije, ili
 • Zdravstveni radnici koji poseduju Rešenje Ministarstva zdravlja za uvođenje određenih metoda estetske antiage medicine,


Takođe, ove procedure smeju se izvoditi isključivo u zdravstvenim ustanovama, poliklinikama i ordinacijama koje su dobile dozvolu Ministarstva zdravlja za obavljanje zdravstvene zaštite, i to uz upotrebu opreme i preparata koji su odobreni od strane istog ministarstva.

Međutim, od septembra 2018. u Srbiji je usvojeno Stručno metodološko uputstvo za bavljenje antiage medicinom, prema kom je, pored Rešenja Ministarstva zdravlja, za pružanje ovih usluga neophodno proći i odgovarajuću edukaciju i steći sertifikat sa kompetencijama za samostalan rad.

Brankica Tepavčević

Medicinske edukacije zainteresovanim zdravstvenim radnicima drže upravo specijalisti plastične hirurgije sa bogatim radnim iskustvom i ekspertizom. Jedna od njih je i dr sci. med. Brankica Tepavčević, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije sa više od 20 godina kliničke prakse.

Zašto je ovo važno?

Iako su u pitanju neoperativne tehnike koje se obično ne izvode u opštoj anesteziji, ove procedure i dalje predstavljaju rizik po zdravlje pacijenta ukoliko se ne izvode pravilno.

Ljudski organizam je složen sistem, i potrebno je izuzetno poznavanje medicine i anatomije tela kako bi svaki tretman bio izveden savršeno precizno i u odgovarajućoj meri. Ovo zahteva pre svega teorijsko znanje, ali i bogatu praksu i iskustvo.

Svrha edukacija propisanih Uputstvom Ministarstva zdravlja jeste upravo sticanje teorijskih znanja i praktičnih veština za svaku od tehnika estetske antiage medicine.

BT poliklinika

Pored individualne stručnosti, neophodno je tretmane izvoditi u prostoru koji je prethodno dobio dozvolu Ministarstva zdravlja za obavljanje zdravstvene zaštite. Uz to, oprema i preparati koji se za u procedurama koriste moraju takođe biti odobreni od strane istog ministarstva.

Šta to znači za pacijente?

Za početak, kozmetičke salone ostavite za ulepšavanje, a za podmlađivanje lica i tela odaberite isključivo registrovane zdravstvene ustanove, poliklinike i ordinacije.

No čak i tamo dobro proverite ko je stručno lice koje će izvoditi željeni tretman, kao i da li poseduje odgovarajući stepen obrazovanja:

 • specijalizaciju i užu specijalizaciju iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, ili
 • sertifikat o završenom akreditovanom programu kontinuirane medicinske edukacije za tretman koji želite da obavite.


Šta sve spada u antiage medicinu?

Kako joj samo ime kaže, estetska antiage medicina obuhvata sve zahvate i procedure koje u svom radu koriste invazivne, umereno invazivne i minimalno invazivne tehnike, a čiji je cilj estetska promena, poboljšanje funkcije ili izgleda, ili podmlađivanje, a obavljaju se na lični zahtev pacijenta. To mogu biti:

 • Mezoterapija
 • Hemijski piling
 • Aplikacija botoksa
 • Kolagen i indukciona terapija – dermoabrazija i „microneedling
 • Tehnike nadoknade volumena kože u cilju uklanjanja znaka starenja (dermalni fileri kao npr. hijaluron fileri)
 • Minimalno invazivne tehnike za lifting lica lifting nitima (kao npr. Silhouette Soft niti)
 • Regenerativna medicina za uklanjanje znakova starenja, kao što je na primer tretman sopstvenom plazmom obogaćenom trombocitima (Platelet Rich Plasma) i druge srodne tehnike
 • Karboksiterapija
 • Elektromagnetna zračenja:
  • neablativno frakciono podmlađivanje površine kože,
  • ablativno frakciono pomlađivanje površine kože,
  • tretmani intenzivnim pulsirajućim svetlom (IPL),
  • fotodinamička terapija,
  • radiofrekventna terapija za zatezanja kože,
  • uređaji sa infracrvenim zracima i drugim uređajima za tretmane zatezanja kože,
  • laseri, tretmani infracrvenim zracima, radiofrekventna terapija, tretmani intenzivnim puslirajućim svetlom i drugi izvori ekvivalentne snage i energije,
  • visokofrekventni, radiofrekventni i drugi tretmani uz pomoć uređaja zasnovanih na energiji kojima se temperature kože povećava na više od 42°C,
  • tretmani pomoću LED svetla (svetlećih dioda) ili ekvivalentnih elektromagnetnih izvora (preko 500 mW·cm −2) za potrebe biomodulacije,
  • fokalizovani ultrazvuk.


Kako do sertifikata za bavljenje antiage medicinom?

Donošenjem Stručno metodološkog uputstva za bavljenje antiage medicinom doktorima medicine i stomatologije otvorena su vrata za bavljenje ovom praksom. Za svaku oblast, odnosno tip tretmana, potrebno je završiti određenu edukaciju i steći sertifikat koji dokazuje stručnost lekara da izvodi željenu proceduru.

Edukatori za kontinuiranu medicinsku edukaciju drugih u vezi sa tehnikama antiage medicine, prema Uputstvu, moraju imati „najmanje isti stepen stručne spreme, kao i lica na koja se odnosi akreditovani program“.

To takođe mora biti „zdravstveni radnik koji se neposredno (osnovnom zdravstvenom delatnošću) bavi srodnim tehnikama, veštinama, metodama tj. pruža zdravstvene usluge iz srodnih grana medicine odnosno stomatologije, u skladu sa završenom specijalizacijom odnosno užom specijalizacijom i sa radnim iskustvom u toj oblasti u trajanju od najmanje pet godina“.

Uz to, neophodno je i iskustvo u pružanju antiage procedure za koju drži edukaciju – najmanje 30 zahvata u poslednjoj godini poslovanja.

Dr Brankica Tepavčević poseduje bogato iskustvo u držanju ovakvih edukativnih programa, i to za svaku od navedenih oblasti antiage medicine. Prva edukacija pod nazivom Tehnika nadoknade volumena u cilju uklanjanja znaka starenja – injektiranje filera održaće se 7. i 8. februara u prostorijama BT Aesthetic Surgery Center-a, i zato pozivamo sve zainteresovane kandidate da se jave na broj telefona 011 3808754 ili 065 3808754 i obezbede sebi mesto!


Detaljne informacije o ovoj edukaciji pogledajte ovde.