fbpx

Mladeži i promene na koži – razlog za strah ili normalna pojava?

Pigmentne promene na koži mogu imati razne oblike – od bezazlenih pigmentacija i mladeža, do zloćudnih melanoma i karcinoma. Zato je važno što ranije da se informišete o potencijalnim opasnostima i obavezno se obratite stručnom licu ukoliko primetite bilo šta neobično.

Poznato je da na pojavu mladeža, pigmentacija i tumora kože najviše utiču izloženost sunčevom i drugim vidovima zračenja, ali i genetski faktor. U zavisnosti od individualnog slučaja, ove promene mogu se ispoljiti u vidu:

U ovom tekstu predstavićemo tri najčešća tipa dobroćudnih promena na koži, koje nisu razlog za brigu ali ih je potrebno prepoznati i redovno pratiti. Mladeže, seboroične keratoze i angiome kod nas možete kontrolisati dermoskopijom, a čak i kada ne predstavljaju zdravstveni problem možete ih brzo i bezbolno ukloniti iz estetskih razloga.

Ukoliko vas interesuje nešto više o tome kako prepoznati maligne tumore kože i šta preduzeti ukoliko ih primetite, pročitajte detaljan tekst klikom na Najčešći tipovi malignih tumora kože i kako ih lečiti.

Mladeži

Mladeži su potpuno normalna pojava i svako od nas ih ima u određenoj meri. To su benigne, dobroćudne promene na koži koje mogu biti od ružičaste, preko svetlokestenjaste, do tamnobraon boje. Mogu biti u ravni sa kožom ili blago uzdignuti, i obično su okruglastog oblika.

Iako je nemoguće potpuno izbeći njihovu pojavu, biće ih manje ukoliko izbegavate solarijum i izlaganje suncu u periodu od 12 do 16 časova, kao i da pri svakom sunčanju koristite kremu sa zaštitnim SPF faktorom većim od 30.

Mladeži su u osnovi bezopasne promene, ali u retkim slučajevima mogu postati maligni. Potrebno je nadgledati ih, jer je uočavanje promena važan korak za pravovremenu dijagnozu malignog melanoma. Zato je preporučljivo samostalno motriti na stanje kože, ali i ići na redovan pregled kod stručnog lica barem jednom godišnje.

Stručni pregled mladeža u BT Aesthetic SurgeryCenter-u radimo dermoskopijom, a ukoliko ima potrebe ili pacijent to želi uklanjamo ih hirurškim putem – ekscizijom u lokalnoj anesteziji sa minimalnim rezom. Uklanjanje mladeža radimo kako iz zdravstvenih tako i estetskih razloga.

Pregledajte sami svoje mladeže

Bar jednom mesečno nakon tuširanja možete sami prekontrolisati svoju kožu. Evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju:

 • Asimetrija – Većina normalnih mladeža je simetrična, što znači da su obe polovine jednake. Zamislite liniju na polovini mladeža i ako obe polovine nisu jednake konsultujte dermatologa.
 • Ivice – Ako su ivice mladeža nazubljene i nisu pravilne, posetite lekara jer melanom veoma često ima različite ivice.
 • Boja mladeža – Svaki normalan mladež je ujednačene boje. Ako je vaš mladež prošaran različitim bojama (roze, crna, braon), na nekim delovima je posvetleo ili se zatamnio, posetite lekara.
 • Dijagonala – Benigni mladeži retko imaju dijagonalu veću od 6 milimetara. Ako primetite da su nešto veći od toga, posetite dermatologa.
 • Reljef – Ako je jedan deo mladeža počeo da se izdiže, posetite lekara. Kod melanoma često se izdiže deo mladeža iznad kože i to se dešava vrlo brzo. Svaka promena u reljefu, boji, veličini i dijagonali mora biti pregledana.

Najčešće mesto gde se melanom javlja kod muškaraca su leđa, a kod žena potkolenice. Potražite mladeže i na svim skrivenim mestimana telu: vrat, tabani, međunožje, između prstiju na nogama, iza kolena, ušiju… Ako primetite promenu, slikajte je i proverite da li se nešto promenilo tokom naredne dve nedelje. Posebno je važno da se pregledate češće ako ste tinejdžer, trudnica ili prolazite kroz menopauzu, odnosno u onim periodima života kada hormoni imaju veći uticaj na stanje vašeg organizma.

Seboroične keratoze

Seboroične keratoze su dobroćudni tumori površinskog sloja kože, najčešće tamno braon boje. Hrapave su na dodir i obično izgledaju poput osušene kraste nalepljene na kožu.

Uzrok nastanka ovih benignih promena obično su prekomerna oštećenja kože od sunca. Uglavnom se javljaju kod starijih osoba gdesu se efekti sunčevog zračenja akumulirali tokom godina, mada se zbog neumerenog sunčanja i preterane upotrebe solarijuma i sve veći broj mladih susreće sa ovim promenama na koži.

Kako prepoznati seboroične keratoze:

 • Jasno su ograničene od okolnog tkiva
 • Braon do crne boje
 • Izdignute su, kao da su nalepljene na kožu
 • Mekane su i trošne
 • Često na sebi imaju tamnije „tufnice-čepiće“
 • Dešava se da se delimično „krune“, naročito posle kupanja.

Primer seboroične keratoze

Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela osim na dlanovima, stopalima i sluzokoži. Javljaju se pojedinačno u vidu izdignutih izraslina sa osušenom površinom ili u grupama kada ih može biti izuzetno mnogo i prekrivaju ogromne delove kože, zbog čega kod pacijenata predstavljaju znatan estetski problem.

Neretko izazivaju tegobe poput svraba i nelagodnosti, a česte ih možemo i povrediti kačenjem o garderobu. Ukoliko se ne uklone, imaju tendenciju rasta, širenja i grupisanja u veće površine. Još jedna opasnost jeste to što velike grupe seboroičnih keratoza maskiraju okolne mladeže, kod kojih se mogu javiti određene promene koje je potrebno nadgledati.

Zbog svega toga seboroične keratoze preporučljivo je uklanjati što pre. Dijagnoza se najčešće postavlja prostim kliničkim pregledom, ali kod svakog uklanjanja promena sa kože obaveznan je i dermoskopski pregled kako bismo bili sigurni da zaista uklanjamo seboroičnu keratozu. 

Nakon postavljanja dijagnoze, ukoliko su u pitanju manje seboroične keratoze, najefikasnije ih lečimo radiotalasima, dok veće promene uspešno uklanjamo hirurškim putem.

Angiomi

Ako na koži primetite neku crvenu tačkicu, nemojte brinuti. Najverovatnije je u pitanju angiom – mali benigni tumor koji se sastoji od krvnih sudova i potpuno je bezopasan.

Uzrok nastanka angioma je nepoznat. Javljaju se postepeno kod inače zdravih osoba, najčešće nakon navršenih 30 godina života ili kasnije. Uočena je pojava angioma u većem broju kod dijabetičara, kao i u trudnoći, uz delimično povlačenje posle porođaja. Smatra se da u njihovom nastajanju najveću ulogu igra genetski faktor. 

Primer cherry angioma

Iako su bezopsni, mogu predstavljati estetski problem – naročito ako se jave na licu. Ukoliko su većih dimenzija i izloženi iritaciji ili povredi dešava se da prokrvare, mada se to krvarenje brzo i lako zaustavlja.

Dijagnozu utvrđujemo kliničkim pregledom i dermoskopijom, nakon čega, ukoliko pacijent to želi, uklanjanje angioma vršimo laserom, radiotalasima ili hirurškom ekscizijom. 

Jedina poznata preventivna mera jeste pravilna zaštita od sunca, ali to neće u svim slučajevima rešiti problem nastanka novih angioma kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju.