Najčešći tipovi malignih tumora kože i kako ih lečiti

Pigmentne promene na koži mogu imati razne oblike – od bezazlenih pigmentacija i mladeža, do zloćudnih melanoma i karcinoma. Zato je važno što ranije da se informišete o potencijalnim opasnostima i obavezno se obratite stručnom licu ukoliko primetite bilo šta neobično.

Poznato je da na pojavu mladeža, pigmentacija i tumora kože najviše utiču izloženost sunčevom i drugim vidovima zračenja, ali i genetski faktor. U zavisnosti od individualnog slučaja, ove promene mogu se ispoljiti u vidu:

  • Mladeža
  • Seboroičnih keratoza
  • Angioma
  • Bazocelularnih karcinoma kože
  • Planocelularnih karcinoma kože
  • Melanoma

Ovaj tekst se bavi najčešćim vidovima malignih promena na koži. Ukoliko mislite da ste uočili nešto što odgovara opisanim pojavama, obavezno se javite lekaru, ili dođite na dermoskopski pregled u BT Aesthetic Surgery Center gde ćemo vrlo brzo utvrditi o čemu je reč i predložiti vam dalje korake.

Ukoliko vas interesuje nešto više o bezopasnim promenama na koži, kao i na šta treba obraćati pažnju prilikom samopregleda mladeža, pročitajte tekst o tome klikom na Mladeži i promene na koži – razlog za strah ili normalna pojava?

BAZOCELULARNI KARCINOM KOŽE

Bazocelularni karcinom je najčešći oblik raka kože koji se obično javlja kod sredovečnih i starijih osoba, a nastaje kao posledica hroničnog izlaganja kože UV zracima.

Postoje različiti oblici bazocelularnog karcinoma. Nodularni bazocelularni karcinomi izgledaju kao uzdignuti čvorići glatke površine, koji neretko u sredini imaju ranicu, i najčešće se nalaze na glavi i vratu.

Drugi, superficijalni bazocelularni karcinomi izgledaju kao tanke braonkaste ili crvene ploče na koži, koje pacijenti obično opisuju kao „ranice koja ne zarastaju“. Najčešće se javljaju na trupu, rukama i nogama, zbog čega se lako greškom mogu zameniti sa suvom kožom, aktiničnom keratozom, ekcemom ili psorijazom – ali ne reaguju na aplikaciju hidrantnih kremova ili lokalnih kortikosteroida.

Bazocelularni karcinom raste sporo i pritom ne izaziva bilo kakve simptome. Ovo je najmanje opasna forma raka kože jer u odnosu na sve druge karcinome, na bilo kojoj regiji ili organu, ima najmanji potencijal metastaziranja. Međutim, lokalno je invazivan i ako se ne leči može da uništi tkivo koje sa nalazi pored ili ispod njega.

Kada se na vreme dijagnostikuje i leči, potpuno je izlečiv. Rešenje je hirurška ekscizija tumora u lokalnoj anesteziji, posle čega je pacijent izlečen.

PLANOCELULARNI KARCINOM KOŽE

Planocelularni ili spinocelularni karcinom je drugi najčešći vid raka kože, po učestanosti odmah iza melanoma. Spada u karcinome sa srednjim metastatskim potencijalom – u ranoj fazi, kada je neinvazivan, potpuno je izlečiv, dok u kasnoj invazivnoj fazi postoji mogućnost da metastazira u okolna tkiva i unutrašnje organe. Zloćudniji je od bazocelularnog karcinoma i može se proširiti u limfne čvorove i druge organe, naročito kada je lokalizovan na području usana, ušiju i prstiju.

Najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, mada se u poslednje vreme primećuju pojave i kod mlađih pacijenata. Osnovni razlozi za nastanak planocelularnog karcinoma jesu oštećenja kože zbog povećanog UV zračenja i genetske predispozicije.

Planocelularni karcinom nije lako prepoznati od strane nestručnih lica. Uglavnom počinje kao mala ružičasta fleka ili promena u vidu svetlog ili ružičastog čvorića. U ovoj fazi obično nema nikakvih simptoma, pa ga je zato moguće uočiti jedino prilikom redovne kontrole ili, slučajno, tokom pregleda neke druge kožne promene.

Međutim, ukoliko se ne uoči u početnoj fazi tumor nastavi dalji razvoj i raste kako u širinu tako i u dubinu. Tada se ispoljava u obliku uzdignutih čvorića sa krastom ili crvenih ploča sa perutanjem, zbog čega ga pacijenti često mešaju sa bradavicama.

Dobra vest je da je planocelularni karcinom kože potpuno izlečiv u svim slučajevima kada se na vreme dijagnostikuje i tretira. Radimo isključivo hiruršku eksciziju ove vrste tumora.

MELANOM

Melanom je najređi, ali i najopasniji vid karcinoma kože. Za razliku od bazocelularnog i planocelularnog karcinoma, melanom se pojavljuje u nešto mlađoj životnoj dobi i vrlo brzo raste i širi se.

Nastaje oštećenjem melanocitnih ćelija, koje daju boju našoj koži, na nivou njihovog DNK. Može nastati na već postojećem mladežu, ali i na zdravoj koži.  Kod nešto manje od 30% slučajeva javlja se na samom mladežu, dok je češći začetak melanoma u blizini mladeža ili drugih tamnijih delova kože.

Nagla promena postojećeg mladeža je prvi znak da se nešto dešava. Drugi važan indikator je pojava potpuno nove kožne promene koja na početku liči na mladež, ali se vremenom menja po veličini, obliku ili boji.

Melanom ćete prepoznati kao smeđe-crnu pigmentaciju, koja se povećava, nepravilnih, oštrih rubova i neujednačene boje. Može se javiti i u obliku ružičastih ili crvenkastih kvržica sa manjom količinom pigmenta, takođe brzog rasta.

Melanom je potpuno izlečiv u svim slučajevima kada se na vreme dijagnostikuje i tretira. Dijagnozu u BT Aesthetic Surgery Center-u postavljamo dermoskopijom, a hirurškom ekscizijom uklanjanjamo melanom i pacijenta dovodimo do izlečenja.

procedure

NAŠA LOKACIJA

Kneza Danila 58,
11000 Beograd, Srbija
+381 11 3808754

kontakt@bt-poliklinika.rs

RADNO VREME

Ponedeljak – Petak
od 09.00h do 17.00h