ŠTA JE URINARNA INKONTINENCIJA I KAKO JE LEČIMO?

Urinarna inkontinencija predstavlja nemogućnost voljnog kontrolisanja oticanja mokraće zbog slabljenja mišića male karlice.

Sa njom se suočavaju uglavnom starije osobe, ali i mlađe žene nakon težih ili višestrukih porođaja prirodnim putem.

Manifestuje se u rasponu od povremenog „bežanja“ nekoliko kapi mokraće usled fizičkog napora, kijanja ili smeha, do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće u težim slučajevima.

ZAŠTO DOLAZI DO URINARNE INKONTINENCIJE?

Kada mišići koji bešiku drže na mestu (mišići karličnog dna) ili mišići koji uretru drže zatvorenom (sfinkteri) ne funkcionišu kako treba, dešava se da ne mogu da izdrže pritisak na bešiku poput kašljanja, kijanja ili smeha pa dolazi do propuštanja manjih ili većih količina urina.

Slabljenje ovih mišića je prirodan proces koji se dešava kako organizam stari. Mada je to individualno, prvi problemi sa inkontinencijom se kod većine stanovništa javljaju oko pedesete godine života. Podaci kažu da na globalnom nivou oko 35% stanovništva starijeg od 60 godina pati od nevoljnog oticanja mokraće, dok se kod nas ta brojka penje i do 50%.

No, velik je i broj mladih žena koje pate od ovog problema – najčešće kao posledica teških ili višestrukih porođaja prirodnim putem. To, kao i fiziologija samog urinarnog trakta, razlog su što je poremećaj 8-10 puta češći kod žena nego kod muškaraca.

KAKO LEČITI URINARNU INKONTINENCIJU?

Iako urinarna inkontinencija ne utiče direktno na zdravlje pacijenata, ona drastično smanjuje kvalitet života, utiče na samopouzdanje i osećaj dostojanstva.

Zato je prvi korak ka lečenju upravo pričanje o problemu. Iako gotovo svaka druga žena starija od pedeset godina u određenoj meri pati od urinarne inkontinencije, veliki broj njih se stidi da o tome govori i potraži pomoć.

Ono na čemu uvek insistiramo u razgovoru sa svojim pacijentkinjama jeste da je urinarna inkontinencija prirodna pojava, da u tome nema ničeg nenormalnog zbog čega treba da osećaju sramotu, ali i da se sa ovim stanjem ne mora živeti.

Jedan vid lečenja predstavlja operacija implantacije uretralnog slinga. Do skoro je ovo bio i jedini način da se žene koje pate od urinarne inkontinencije u Srbiji izleče i poprave svoj kvalitet života. Međutim, za mnoge od njih operacija ne predstavlja prihvatljiv izbor – bilo to iz ličnih, praktičnih ili zdravstvenih razloga.

Zbog toga se dr Brankica Tepavčević tokom prethodnih nekoliko godina posvetila istraživanju i pronalaženju adekvatnog rešenja koje bi pacijentkinjama pružio bezbolan, neinvazivan i efikasan tretman.

Zahvaljujući tome kod nas je ove godine stigao ULTRA FEMME 360 – prvi uređaj za neinvazivno lečenje urinarne inkontinencije kod žena u Srbiji.

To je bio sjajan povod da se dr Brankica pojavi u emisiji Praktična žena, i zajedno sa svojom pacijentkinjom otvori ovu važnu temu, ukaže na važnost razgovora i pozove sve žene koje pate od nekog oblika urinarne inkontinencije da se jave i saznaju na koji način im možemo pomoći. Pogledajte kako je to izgledalo u videu ispod.

KAKO IZGLEDA TRETMAN UREĐAJEM ZA LEČENJE URINARNE INKONTINENCIJE?

Ceo tretman aparatom ULTRA FEMME 360 traje oko 10 minuta. Vrh uređaja ubacuje se u vaginalni otvor i pomera lagano duž njega napred-nazad. Radio frekventni talasi proizvode prijatan osećaj toplote dok podstiču proizvodnju kolagena, zatežu mišiće i podmlađuju celu vaginu.

Tretman je potpuno bezbolan, a doktorka će vas tokom procesa prijatnim razgovorom i atmosferom opustiti tako da ne osećate nikakvu nelagodu.

Poboljšanje ćete osetiti već posle prvog tretmana, a za potpune rezultate obično je potrebno između 4 i 6 ponavljanja. Cena jednog tretmana iznosi 500€ u dinarskoj protivvrednosti.

Ukoliko ste zainteresovane za lečenje urinarne inkontinencije u našoj poliklinici, slobodno nas pozovite na brojeve telefona 011/3808754 ili 065/3808754 radnim danima od 9 do 17h, ili nam pišite na Viberu, Facebook stranici ili putem e-maila na kontakt@bt-poliklinika.rs.

Potrudićemo se da odgovorimo na svako pitanje i nedoumicu u vezi sa ovim problemom, i ponuditi vam individualne konsultacije sa dr Brankicom Tepavčević.

UKOLIKO ZNATE NEKOGA KO PATI OD URINARNE INKONTINENCIJE, PODELITE OVAJ TEKST!

 

procedure

NAŠA LOKACIJA

Kneza Danila 58,
11000 Beograd, Srbija
+381 11 3808754

kontakt@bt-poliklinika.rs

RADNO VREME

Ponedeljak – Petak
od 09.00h do 17.00h