Korekcija kapaka

Neki od najuočljivijih znakova starenja na licu jesu višak kože na gornjim i donjim kapcima, kesice ispod očiju i nedostatak masnog tkiva u predelu kapaka.

Ovaj problem možemo rešiti blefaroplastikom – hirurškom intervencijom kojom se uklanja višak kože i masnog tkiva iz predela očnih kapaka.

Na raspolaganju vam je nekoliko tehnika:

  • Gornji kapci: pravljenjem malog reza u prirodnom naboru očnog kapka uklanja se višak kože, a ukoliko je potrebno i višak masnog tkiva. Ožiljak je nakon operacije dobro skriven naborom kože i ne vidi se kada pacijent ima otvorene oči.
  • Donji kapci: pravljenjem reza tačno ispod trepavica donjeg kapka uklanja se višak kože i masnog tkiva. Ukoliko je cilj samo ukloniti kesice ispod očiju (a nema velikog viška kože), pravi se rez na unutrašnjem delu donjeg kapka kroz koji se uklanja ili premešta višak masnog tkiva. Nakon operacije nema vidljivih ožiljaka jer nema spoljnih rezova.
  • Soft hirurgija: ovo je najnovija metoda uklanjanja viška kože sa kapaka bez ožiljaka. Kandidati za ovu vrstu intervencije su pacijenti sa manjim viškom kože, a cilj soft hirurgije jeste odlaganje operacije sa hirurškim rezom i ožiljkom za nekoliko godina.

Blaži otok i modrice su normalna pojava nakon ovih operacija. Konci se uklanjaju posle 7 dana, a potrebno je izbegavati naporne fizičke aktivnosti tokom naredne četiri nedelje. Takođe, savetuje se nošenje naočara za sunce i zaštitna krema sa UV faktorom.