Uklanjanje proširenih kapilara

Prošireni kapilari na telu najčešće se javljaju na nogama i to uglavnom kod žena koje su izložene određenim faktorima rizika (poslovi sa dugim periodima sedenja ili stajanja, veći broj trudnoća i gojaznost) ili jednostavno imaju genetske predispozicije za to.

Nisu opasni, ali izgledom podsećaju na modrice i narušavaju estetiku nogu zbog čega bi ih se veliki broj žena rado rešio.

Proširene kapilare možemo ukloniti:

  • Skleroterapijom – za uklanjanje debelih krvnih sudova, prečnika do dva milimetra, koji se odslikavaju na površini kože, kao i krvnih sudova koji se granaju i stvaraju čitavu mrežu popucalih kapilara
  • Koagulacijom radiotalasima – za uklanjanje finih i tankih kapilara na nogama ili proširenih kapilara na licu.

Skleroterapija je metod ubrizgavanja sklerozantnog sredstva koje dovodi do slepljivanja zida krvnog suda. Potrebno je uraditi nekoliko tretmana, a trajanje svakog zavisi od površine koja se tretira. Efekat je potpuno i trajno uklanjanje čak i najvećih proširenih kapilara.

Tretman radiotalasima najčešće se obavlja u dve etape sa razmakom od dva meseca. Posle intervencije na koži ostaju krastice, debele baš koliko i uklonjeni kapilar, koje ubrzo otpadaju.